mega888

Останні новини

Соборна Україна: від ідеї до життя

   22 січня Україна святкує День Соборності – більше ста років тому, у 1919 році, було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

    Соборність землі України – духовне єднання всіх територій, які історично належали нашому народові, єдність і цілісність загальної території України, недоторканність її кордонів.
    Соборність української державності означає, що Україна має свою єдину національну державу, яку створює сам народ, як вільну, суверенну, демократичну, правову і соціальну.
    Від часів роздробленості Київської Русі ідея Соборності стала однією з запорук збереження української державності та національного самоусвідомлення. Володимир Великий і Ярослав Мудрий, Володимир Мономах і Ярослав Осмомисл, Роман Мстиславич і Данило Галицький, Богдан Хмельницький і Іван Виговський, Петро Дорошенко і Іван Мазепа у різні часи і за різних історичних обставин намагалися втілювати цю ідею у життя.
    Про те, як українські землі знову об’єднались в одній національній державі студенти дізнавались на історичній годині в бібліотеці разом з завідуючою бібліотекою Світланою Володимирівною Зайцевою. До цього заходу була підготовлена літературно-публіцистична виставка «Соборна Україна: від ідеї до життя».