mega888

Останні новини

Кришталь моєї мови дорогої

    Мова кожного народу
    Неповторна і — своя;
    В ній гримлять громи внегоду,
    В тиші — трелі солов’я.
    На своїй природній мові
    І потоки гомонять;
    Зелен-клени у діброві
    По-кленовому шумлять.
    Солов’їну, барвінкову,
    Колосисту — на віки —
    Українську рідну мову
    В дар мені дали батьки.
    Берегти її, плекати
    Буду всюди й повсякчас,—
    Бо ж єдина — так, як мати,—
    Мова в кожного із нас!
 
                 Любов Забашта
 

    Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. За оцінкою фахівців, із 6000 мов, які нині існують, половина з них знаходиться під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Тому ЮНЕСКО своїм Рішенням прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Привернення уваги міжнародної спільноти до цієї теми – важливий крок до визнання необхідності захистити різноманіття культур.
   21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» - звучало у заголовку документа. Міжнародне свято рідної мови мало послугувати захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті.
   В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження “Про відзначення Міжнародного дня рідної мови”.
   Відтоді це свято стало ще одним днем пошанування рідної мови в кожному освітньому закладі, у бібліотеках, культурних центрах, просвітницьких організаціях України. 
   До дня рідноїмови наша бібліотека підготувалавиставку «Кришталь моєї мови дорогої». Експозиція знайомить читачів з історією походження української мови, з народною мудрістю в українському слові, з славетними майстрами рідного слова, віддзеркалює світоглядні і моральні цінності, національні традиції і звичаї.