Останні новини

Відлуння Чорнобильської катастрофи


           

   Незліченне число життів забрала сумнозвісна на весь світ аварія на Чорнобильській АЕС. Трагічні наслідки цієї катастрофи ми відчуваємо досі. А особливо - ті, хто одного разу виїхав туди, в невидиме, яке раптово стало небезпечним середовище  Чорнобиля. Вони, майбутні ліквідатори, не знали, що незабаром і надовго ця назва стане символом глобальної екологічної катастрофи. Чорнобиль в 600 разів перевершив Хіросіму по потужності забруднення навколишнього середовища.

   26 квітня 1986 року, о 1 годині 24 хвилини ночі на четвертому блоці найбільшої атомної електростанції стався страшний вибух.

   Герої Чорнобильської АЕС не думали про загибель. Вже через 7 хвилин після сигналу тривоги на АЕС приїхали пожежники. Вони, не уявляючи всю серйозність загрози - невидимої і нечутної, - врятували тисячі життів. Фактично кожен день перебування в тому непроглядному пеклі - яке створено самою людиною - був подвигом. Але будівництво саркофага тривало, і розгрібалось радіоактивне сміття.

   Чорнобильська трагедія обпалила долі мільйонів наших співвітчизників, породила велику кількість проблем, багато з яких не вирішені до сих пір ...

   ... А нещадна радіація, як повільний вбивця, підточувала здоров'я тих ліквідаторів, які брали участь у важкій, але необхідній справі. Вони здійснили подвиг, захистивши країну і кожного з нас від руйнівної дії радіації.

   Пішли з життя, не знаючи, як боротися зі страшною недугою ті герої, які отримали небезпечну дозу опромінення, згубну для людського організму.

   У перші дні аварії за наказом міністра внутрішніх справ в зону Чорнобильської техногенної катастрофи вирушили і наші земляки, співробітники Путивльського РВВС. 

   Добровольцями виявилися досвідчений дільничний інспектор, капітан міліції Анатолій Антонович Кооптін, лейтенант Микола Дмитрович Щербаков, сержанти Валерій Олександрович Єжов і Михайло Миколайович Кушнір, капітан міліції Сергій Анатолійович Жариков.

   Пізніше туди, в Чорнобильську зону, поїдуть нести службу путивльські міліціонери, співробітники патрульно-постової служби Олександр Миколайович Кравцов і Віктор Семенович Соломянников, дільничні інспектори Григорій Володимирович Радченко, Саїд Біг Нарзуллоєв і Микола Дмитрович Негреєв. Їх змінять інспектори дорожньо-патрульної служби Микола Іванович Анякін і Віктор Васильович Калашников, помічник чергового інспектора по райвідділу міліції Василь Олександрович Політуха, міліціонер по охороні банку Володимир Анатолійович Гурінов. З тих пір пройшло більше 30 років. Але забути Чорнобильський урок неможливо. Дуже дорогу ціну довелося заплатити багатьом народам, і не тільки в нашій країні.

   На згадку про учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та популяризації літератури з даної теми в бібліотеці коледжу оформлена літературно-публіцистична виставка «Чорнобиль: чорний спомин, вічний біль ...»