mega888

Останні новини

Бібліографічна пам’ятка 140 років від дня народження Пабло Пікассо

   140 років від дня народження Пабло Пікассо (1881-1973), іспанського і французького художника, графіка


   Серед інших живописців Пабло Пікассо сяє так яскраво, що затьмарює більшість інших художників. Цей геніальний майстер ще за життя прославився настільки широко, що його ім’я знали поціновувачі мистецтва по всьому світу. До того ж живопис принесла йому не тільки славу, але і багатство. Присвятивши художньому ремеслу своє життя, Пікассо перевернув весь світ мистецтва і фактично став орієнтиром для тисяч інших художників.

ІМ’Я ІЗ 23 СЛІВ!

Повне ім'я Пабло Пікассо складається з 23 слів.
 Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso.
Мабуть, додати більше нічого.
 

ШКІДЛИВА ЗВИЧКА ДЯДЬКА ВРЯТУВАЛА ПІКАССО ЖИТТЯ

Пабло народився дуже слабким і не видав жодного крику при появі на світ. Акушерка, яка приймала пологи, подумала, що дитина мертва і залишила його на столі, для того, щоб повідомити сумну новину рідним і задокументувати даний факт. В цей час зазирнув у палату дядько майбутнього художника, побачив лежачого на столі хлопчика і підійшов до нього. При цьому чоловік курив сигару і випадково видихнув дим в обличчя малюкові, від чого той спочатку закашлявся, а потім заплакав. Ось таким чином  дядько врятував життя маленькому племіннику.

«ОЛІВЕЦЬ» – ПЕРШЕ СЛОВО МАЛЕНЬКОГО ПАБЛО

Якщо у звичайних дітей першим словом є «мама» чи «тато», то у маленького Пабло таким стало «олівець». Саме цей предмет навчився тримати в руках малюк, раніше, ніж ложку. Крім того, малювати юний Пікассо почав з пелюшок, чому сприяв його батько – професійний художник.
Варто відзначити, що батько Пабло, побачивши успіхи в роботах маленького сина, був настільки вражений, що пообіцяв кинути живопис в тому випадку, якщо син перевершить його майстерністю. Через деякий час так і сталося. Юний художник багато в чому обійшов свого батька, чим викликав в ньому непідробну гордість.
 

ПІКАССО БУВ НЕСЛУХНЯНОЮ ДИТИНОЮ

Художник часто згадував, що коли був учнем, його постійно карали. У школі існувала особлива кімната, куди саджали тих, що провинилися, і залишали там на деякий час, щоб вони ретельно обміркували свою поведінку.
Під час покарань Пабло малював, і зізнавався, що цей час його навчання було найприємнішим. Більш того, іноді він спеціально провокував скандали з викладачами, щоб опинитися в кімнаті для покарань. Талант художника ріс разом з його ексцентричністю.
 

«ПІКАДОР» – ПЕРШИЙ ШЕДЕВР ХУДОЖНИКА

Свою першу картину Пабло Пікассо написав у віці 9 років. Це було полотно, що зафіксувало вершника, верхи на коні. Першим «справжнім» або академічним полотном художника стало «Перше причастя», картина, настільки не схожа на всім відомий «кубічний» стиль, вона зображувала його рідних під час церковної церемонії.



ПІКАССО ОБІЙШОВ КАЗАНОВУ ПО КІЛЬКОСТІ РОЗБИТИХ ЖІНОЧИХ СЕРДЕЦЬ


   У жодного художника, та й взагалі, звичайного чоловіка, не було стільки коханок, скільки було у Пікассо. У більшості випадків це були красиві і бурхливі, але не тривалі романи.
   Пікассо завжди уникав своїх дружин, як тільки згасала хвиля почуттів. Франсуаза Жило стала єдиною жінкою, яка кинула Пабло першою.
   Художник говорив про те, що спілкування з прекрасною статтю необхідне йому більше за кисень, саме в ньому він черпає своє натхнення та ідеї для картин.
   Його першою офіційною дружиною стала російська балерина Ольга Хохлова, балерина.
   Останньою, з якою він прожив до самої смерті – Жаклін Рок. Згодом вона не змогла пережити смерть чоловіка і закінчила життя самогубством.

 
ПІКАССО БУВ ТАЛАНОВИТИЙ У БАГАТЬОХ СФЕРАХ МИСТЕЦТВА

   Попри те, що всі запам’ятали Пабло Пікассо як талановитого художника, він створював прекрасні скульптури, пробував себе у роботі з графікою і керамікою. Крім того, був став автором кількох п’єс, писав вірші та прозу.

 
ПІКАССО БУВ НАЙБАГАТШИМ ХУДОЖНИКОМ ЗА ВСЮ ІСТОРІЮ ЖИВОПИСУ

   Завдяки своєму надзвичайному таланту Пікассо зміг стати найбагатшим художником ще за життя. Його полотна оцінювалися в сотні тисяч доларів. При цьому художник вважав за краще жити на «широку ногу», він мало в чому собі відмовляв. Після своєї смерті він залишив не тільки агатющу спадщину, що складається з картин, а й нерухомість на загальну суму більш ніж 1,5 млрд. доларів.

 
УЛЮБЛЕНА ТАКСА ХУДОЖНИКА

   Пікассо любив тварин. У нього був боксер Ян і коза Есмеральда, однак він не мав до них жодних сентиментальних почуттів. Такса Лумпа зайняла в його житті особливе місце: її він любив більше за всіх своїх жінок. Спеціально для вихованця художник розмалював фарфорову тарілку, зобразивши на ній свого улюбленця, з якої Лумпа їв з одного столу зі своїм господарем. Такса всюди супроводжувала Пабло – коли художник працював в майстерні, тільки один Лумпа мав право перебувати в цей момент з творцем.
   Не дивлячись на те, що Пікассо був ексцентричним художником, проте, він не був позбавлений звичайних людських слабкостей. Він прожив дуже довге і насичене життя, наповнене різними подіями і емоціями. У біографії майстра можна знайти безліч вельми цікавих історій, які красномовно говорять про те, яким був Пабло при житті.

 
Аби краще пізнати особистість і творчість видатного Пікассо, рекомендуємо такі книги:

 
Пікассо; живопис, що шокував світ

 

   Книжка американського мистецтвознавця Майлза Юнгера — це розповідь про те, як невідомий юний художник із Барселони на ім’я Пабло Руїс став «тим самим Пікассо», найвпливовішим митцем ХХ століття. Його перші кроки в Парижі були позначені відчайдушною боротьбою, часто відчаєм і зневірою, але Пікассо пізніше згадував їх як найщасливіші в житті. Це історія художнього генія з особливим творчим даром, сповнена розчарувань та триумфів, відчаю, кохань та марень в атмосфері богемного Монмартра — осердя паризького авангарду, розпусти, анархізму та злочинності. Саме там за драматичних обставин народився один із великих шедеврів, що докорінно змінили шляхи сучасного мистецтва.






 

Ольга, дружина Пікассо

   Це перша в Україні художня книга про взаємостосунки видатних митців двадцятого століття, імена яких відомі всьому світові: балерина Ольга Хохлова й художник Пабло Пікассо. Подружня пара – українка й іспанець. Їхнім сімейним стосункам ніхто не пророкував бути щасливими й довготривалими. Їхні сучасники дивувалися такому шлюбові: полігамний, непередбачуваний, епатажний Пікассо й вихована в традиційних рамках християнської моралі, аристократична Ольга Хохлова... Вона – родом із Ніжина. Саме їй судилося стати повічною дружиною Пікассо. Бо всилу життєвих обставин вони так і не розлучилися. 


   «Період Ольги», або «Я малював те, про що думав, а не те, що бачив» Так називають період творчості Пабло Пікассо, на які припало 18 років його спільного життя із Ольгою Хохловою. Довкола нього, в цілому, і простежується сюжет повісті, написаної у формі так званих «есхатологічних інтерв’ю», коли головні персонажі розповідають самі про себе. Такий стилістичний прийом, за задумом письменниці, має забезпечити читача відчуттям безпосереднього спілкування з героями історії. Цим і пояснюється цікава пунктуація оповіді: велика кількість трикрапок та засилля знаків оклику. Але центральною постаттю твору, всупереч назві, виступає саме художник, геніальний не лише у мистецтві, а й у… жорстокості. Ольга Хохлова зображається доволі поверхнево: спочатку в ролі музи, матері їхнього єдиного сина, а далі – стражденної жінки, покірної жертви чоловіка-ловеласа. Варто додати, що «Ольга, дружина Пікассо» жанрово вважається романізованою біографією, тобто художньою книгою з вибірковими історичними фактами.

За матеріалами http://miy.in.ua https://moyaosvita.com.ua https://dovidka.biz.ua/pablo-pikasso-tsikavi-fakti/