Останні події

Дистанційне навчання як вимога часу


  

   Відповідно до Листа Міністерства освіти і науки України від 12.10.2020 року № 1/9-576 «Щодо тимчасового переходу на дистанційне навчання», погіршення епідеміологічної ситуації в Україні, спричиненої поширенням короновірусної хвороби (COVID-19) з 15 жовтня по 15 листопада 2020 року здобувачі освіти навчатимуться дистанційно з використанням різних засобів інформаційно-комунікаційних технологій.

   Освіта  в навчальному закладі, під наглядом педагогів, і навчання вдома, за допомогою онлайн-платформ, відрізняються за своєю специфікою. Для багатьох студентів це буде перший такий досвід, тож кожному доведеться шукати спосіб, як виконувати всі завдання з дому без втрати продуктивності й у тісному контакті з викладачами. Для переходу на дистанційне навчання замало просто взяти ноутбуки і закрити за собою двері коледжу, найскладніше стає, коли починаєте робочий день вдома. І тут в першу чергу, вся відповідальність та організація процесу лягає на плечі батьків.

   Як ефективно організувати навчальний процес вдома:
   1. Дотримуватися режиму дня
   Дитині дуже важко буде повертатися до навчальних буднів, якщо зараз її графік сильно зміниться. Тож бажано продовжувати лягати спати, прокидатися, харчуватися і гуляти в один і той самий час.
   2. Скласти розклад занять
   Для того, щоб ефективно організувати навчальний процес вдома, потрібно включити навчання в режим дня дитини. Щоб вона чітко знала, що вранці вона займається, до прикладу, математикою, біологією  і проходить онлайн-курс з іноземної мови, а після обіду створює проект або презентацію.
   В онлайн-заняттях і дистанційному навчанні загалом ви можете регулювати навантаження і вибудовувати гнучкий графік. Тож навчальні години можуть тривати трохи більше або менше, залежно від індивідуального темпу дитини.
   3. Організувати робочий простір
   На ефективність навчання дуже впливає робоче місце. Тож, щоб дитина могла зосередитися на виконанні завдань, потрібно забезпечити її комфортним та зручним робочим місцем. Адже навчання на дивані або лежачи в ліжку, буде сприяти відволіканню і шкодити здоров’ю дитини.
   4. Усунути фактори, що можуть відволікати дитину
   Середовище, що не відволікає увагу, дозволить навчатися ефективно та допоможе почуватися більш спокійно. Тож під час виконання завдань дитиною намагайтеся забезпечити відсутність сторонніх шумів - вимкніть сповіщення мобільного телефону, телевізор, голосно не розмовляйте.
   5. Робити регулярні перерви
   Під час виконання завдань важливо робити короткочасні перерви для виконання зорової гімнастики, фіхичних вправ, випивання склянки води тощо.
   6. Залучатися до процесу навчання
   Залишайтеся причетними до дистанційного навчання вашої дитини. Підлітки цілком здатні самостійно опановувати матеріал, здавати тести та організовувати своє навчання. Тож створіть дитині такі умови, в яких вона буде відчувати свою відповідальність за навчання.
   При цьому цікавтеся її успіхами, враженнями від онлайн-навчання.
   7. Мотивувати дитину до успіху.
   Пропонуємочек-лист порад, які допоможуть батькам підтримувати в дітях тягу до знань.
- Жодне питання підлітка не повинно залишатися без відповіді, адже це означає, що він вам довіряє.
- Підтримуйте всі пізнавальні захоплення дитини. Проявляйте щирий інтерес. Якщо ваша думка буде для підлітка авторитетною в якійсь одній області, авторитет автоматично пошириться і на інші сфери життя.
- Читайте автобіографії або разом подивіться фільми про відомих людей в тих областях, які цікавлять вашу дитину. Після - обговоріть. Запитайте дитину, що її зацікавило. Подумайте: що допомогло головному герою досягти успіхів у професійній діяльності?
- Поцікавтеся атмосферою в навчальному закладі, де вчиться ваша дитина. Оточення підлітка має стимулювати його до нових успіхів.
- Намалюйте разом з підлітком значиму для нього мету, яка буде залежати від його успіхів у навчанні. Мета повинна бути досяжною, конкретною, насиченою яскравими позитивними емоціями. Ваша дитина повинна бажати її досягти.
- Не реагуйте занадто бурхливо на погані оцінки. Не порівнюйте успіхи дитини з братами, сестрами або одногрупниками.
 
   Пам'ятайте: у будь-якій ситуації ви - союзник своїй дитині. Знайдіть правильний баланс схвалення і контролю.Ваші заохочення та уважність показують дитині, що ви пишаєтесь її роботою і її зусилля не залишаються непоміченими.