Останні події

Апофеоз Лесиних дум

Горда, ясна, огнистая мова!
Ллється промінням річ та велична!

 

   Кожна епоха породжує своїх співців, а Леся Українка витворила свою епоху в  українській літературі. Творчість Лесі Українки – ціла історія української літератури та життя культурної еліти зламу XIX та XX століть, ціла епоха: час тендітних дам, літературних вечорів, перших курортів, трамваїв і краси епістолярного стилю...       
   25 лютого українство святкує 150 річницю з дня народження цієї геніальної поетеси. Студентська молодь Путивльського педагогічного фахового коледжу долучилась до акції «Іскра єднання», презентувавши творчий проект «Апофеоз Лесиних дум». У ньому  висвітлили  найбільш актуальні афоризми  поетеси, що роблять її творчість невмирущою досьогодні. Взяли участь у смс-порталі «Якби зустрілись ми з тобою», продемонструвавши нерозривний зв’язок поколінь. Атмосферу свята доповнювали радіомарафон «Правдива іскра Прометея»,  де майстерно декламувалися  твори авторки та пісенний  вернісаж на слова поезій Лесі Українки. Непідробний інтерес викликав створений викладачами гуманітарних дисциплін у співдружності зі студентами документальний фільм «Факти, яких ви не знали», ювілейний буклет «Я на гору, круту, крем`яную»», триває творчий конкурс-презентація «На шлях я вийшла ранньою весною» серед студентів та викладачів коледжу.
    Леся Українка... Звучить узагальнююче, як ім’я, в якому злились мільйони українок і українців, мільйони чесних борців за незалежність.

 




Те, що вразило найбільше...

***
... І буде та кобза – гучна,
Та тільки нею може вона
Лунати від струн моїх тихих щиріше.    

     
*** 

Я сьогодні в тузі, в горі
Мов у тяжкім сні, -
Отруїли ясні зорі
Серденько мені...

        

***

... Не дивуйтесь, що думи глибокі
Будять речі та сльози пекучі, -
Так напровесні дзвінкі потоки
Прудко, гучно збігають із кручі.
 

 

***

На шлях я вийшла ранньою весною
І тихий спів несмілий заспівала,
А хто стрівався на шляху зо мною,
Того я щирим серденьком вітала...