mega888

Останні новини

До 150-річчя від дня народження Лесі Українки

   Лариса Петрівна Косач (Леся Українка) народилася 25 лютого 1871 року у місті Новоград-Волинському на Волині (нині Житомирська область). Про Лесю Українку як письменницю, поетесу, яка тридцять років боролося з тяжкою хворобою – туберкульозом кісток, знає кожен. Її творчість вивчалася в школах в радянський період і дотепер входить у шкільні програми. Леся Українка є авторкою багатьох поезій та казок для дітей.
   До письменницького, перекладацького та драматургічного талантів можна сміливо доєднати і педагогічні досягнення.
   Будучи вчителем для своїх рідних, авторкою підручника та дитячою письменницею, Леся Українка активно цікавилась  питаннями освіти і культури, навчально-педагогічною літературою.
   До ювілею Лесі Українки в читальному залі бібліотеки коледжу розгорнуто літературно-публіцистичну виставку «Правдива іскра Прометея». Література, яка на ній представлена знайомить  відвідувачів із життєвим та творчим шляхом письменниці, з її творами.

 



   Радимо також ознайомитись з наступними виданнями та Інтернет - ресурсами:
 
   1. Історія української літератури. Кінець ХІХ – початок ХХ ст.: у 2 кн.: підруч. / за ред. проф. О.Д.Гнідан. – К.: Либідь, 2005. – Кн. 1. – 624 с.
 
   2. Правдива іскра Прометея: літ.-крит. ст. про Лесю Українку / упоряд. О.Ф.Ставицький. – К.: Рад.шк., 1989. – 223с.
 
   3. Світанок Вітчизни. Українська література кінця ХІХ – початку ХХ ст.: навч. посіб. / упоряд. А.А.Чічановський. – К.: Грамота, 2001. – 511с. – (Сер. «Шкільна бібліотека»)
 
   4. Українка, Леся. Лісова пісня: Драма-феєрія в 3-х діях / Леся Українка. – К.: Веселка, 2007. – 175с.
 
   5. Українка, Леся. Усі твори в одному томі /Леся Українка, передм. М.І.Литвинця. – Ірпінь: Перун, 2008. – 1376с. – (Поет. Поличка «Перуна»).

   6. Українська література: хрестоматія. 10 клас / упоряд. О.М.Авраменка. – К.: Грамота, 2011. – 320с.
 
   7. Українське слово: хрестоматія української літератури та літературної критики ХХ століття: навч.посіб.: у 4-х кн. /упоряд. проф. В.Яременко. – К.: Аконіт, 2003. – Кн.1.-  800с.
 
   8. 10 іпостасей Лесі Українки: нестримна геніальність європейки і витончена українська душа. – Режим доступу:  https://www.radiosvoboda.org/a/lesia-ukrayinka-10-faktiv/31096181.html. – Назва з екрану.

   9. Леся Українка як євроінтегратор України. Неймовірна ерудиція та знання культури Західної Європи. – Режим доступу: https://www.radiosvoboda.org/a/lesia-ukrainka-europa-ukrayinska-literatura/31087950.html. – Назва з екрану.

   10. Леся Українка: До української дитини (до 150-річчя від дня народження поетеси).- Режим доступу: http://pmu.in.ua/virtual-exhibitions/lesia_ukrainka/.- Назва з екрану.