mega888

Останні новини

Григорій Сковорода – український Сократ

   3 грудня виповнюється 300 років від дня народження українського філософа, просвітителя-гуманіста, філософа, поета, а багато хто додає: і містика – Григорія Сковороди. Пам'ятник Сковороді на Подолі є особливим місцем у Києві, туди часто приходять, щоб «погомоніти зі Савичем», «запитати у Варсави (сина Сави, біблійне)», «набратися сили», а сьогодні – щоб привітати.
   Дослідники життя і вчення Григорія Сковороди сходяться на тому, що Варсаві якимось чином вдається залишатися близьким і сучасним для нових поколінь, попри те, що вже змінилися кілька епох. У кожній новій генерації знаходяться люди, які мають Сковороду «за свого», люблять його як друга і шанують як учителя.
   Найпростіше, але далеко не вичерпне, пояснення цьому, може полягати у тому, що Сковорода шукав, і вочевидь знайшов, відповіді на запитання, які ніколи не втратять актуальності: «Що таке щастя? І як бути щасливим? І що таке благе життя?» 
   Спадщина Сковороди «належить до визначних надбань вітчизняної культури, а його ім'я зайняло помітне місце в ряду видатних діячів минулого, які збагатили філософську думку та художню літературу України. У свідомості сучасників та нащадків Сковорода постає як мандрівний філософ-вільнодумець, вчитель, який був передвісником нової епохи.
   Філософські погляди Сковороди:
“Пізнавай себе, а пізнавши – удосконалюй”, – у цьому, за Сковородою, полягає ідея “сродної” праці.
“Багатством живиться тіло, а душу звеселяє споріднена праця”
Сковорода є автором афоризмів:
“З усіх утрат втрата часу найтяжча”,
“Любов виникає з любові; коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю”,
“Один у багатстві бідний, а інший у бідності багатий”.
“Сопілка і вівця дорожча царського вінця”
   До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди бібліотека коледжу підготувала книжкову виставку «Григорій Сковорода – український Сократ».
Завідуюча бібліотекою Світлана ЗАЙЦЕВА