Останні новини

Геній хорової музики

   (до 145-ої річниці від дня народження Миколи Дмитровича Леонтовича (1877-1921), українського композитора, збирача музичного фольклору)
   Історія знає такі поодинокі факти, коли постать окремої непересічної індивідуальності набуває значення загальнолюдського символу, стає визначальною для цілої соціально-культурної доби, формує світогляд та менталітет нації. Зазвичай, це особистості великого духовного потенціалу і бурхливої діяльності.
   Стало вже правилом, що великих людей за життя не визнають, але їх хоч знають. «…Леонтович, – пише Олесь Чапківський – мистецтвознавець, критик, перший біограф М. Леонтовича у статті «Микола Леонтович. Життя – творчість – смерть» (1923 р.),- навіть і такого щастя не мав, щоб його знали за життя. …Хіба це не трагедія для композитора? Бути відомим, славним за кордоном і бути зовсім невідомим, широким колам українського громадянства, з яким він жив, задля якого він творив». Як це часто буває, справжнє визнання музи Леонтовича прийшло вже після його смерті. Почасти у цьому, як далі зазначає Олесь Чапківський, «… винен і сам композитор. Він був надто суворим до себе, бо почував себе, як він казав, «неготовим». Деякі пісні він обробляв по кілька років, не даючи нікому; цурався слави, боявся галасу». З іншого боку, заздрість, боязнь конкуренції, неприйняття новизни ще більшою мірою спричинили замовчування творчості Леонтовича. І лише трагічна смерть митця змусила звернути на нього увагу всього громадянства, і відтоді «Леонтович сам у найтемніші кутки засвітив».
   Представляємо вашій увазі відеопрезентацію, присвячену 145-річчю від дня народження відомого митця, в якій коротко висвітлений життєвий шлях та творчий доробок композитора М. Д. Леонтовича.
Бібліотекар Надія РАДІНА