Останні новини

КАРАНТИН – ЧАС ДЛЯ ДОВГИХ І ГЛИБОКИХ БЕСІД:


8 ПОРАД ПСИХОЛОГА, ЯК ЗБЕРЕГТИ СПОКІЙ У РОДИНІ.

 
   Сьогодні уся країна знаходиться в карантині. З десяток разів на день нам доводиться чути фразу «Не панікуйте».  Чому ми панікуємо? Що допомагає нам впоратися зі стресом та як перетворити карантин на цінний час разом із близькими?






  1. Ми панікуємо для виживання. Паніка – це спосіб вижити: коли ми відчуваємо небезпеку, вмикається саме цей механізм виживання. Люди створюють атмосферу нервування довкола проблеми, бо так нам легше вижити всім разом. Ми надсилаємо один одному сигнал: я тривожусь – а ти як? Ми хочемо відчути, що нервуються та переживають усі, ми в цьому знаходимо об’єднання. 


   2. Найважливішим є уміння знаходити в собі ресурси. Це ті дії, які допомагають зберігати спокій та душевну рівновагу, які розслабляють. У кожної людини – це свій варіант. Хтось любить смачно і цікаво поїсти, хтось подивитися цікаве кіно, комусь допомагає прибирання. Хтось любить малювати чи щось виробляти власними руками, хтось любить природу, яка дає енергію. Цей список можна продовжувати і продовжувати, головне, щоб Вам у цій діяльності було спокійно, затишно та безпечно.

   3. Перевіряйте інформацію та критично мисліть. Важливою є гігієна в отриманні інформації. Проаналізуйте: чи те, що Ви читаєте чи дивитесь, є першоджерелом? Не переглядайте лише заголовки, вони оманливі. Не діліться сумнівною інформацією і не довіряйте «сенсаційним новинам».

   4. Зрозумійте, що багато чого залежить від вас, а є те, що вам не змінити. Піклуйтеся про себе, дотримуйтесь рекомендацій лікарів, не ризикуйте власним здоров’ям.

   5. Якщо у вас є діти, подумайте про їхній рівень тривоги, який вони не вміють ще контролювати. Вони ще не мають життєвого досвіду формувати свої емоції, тому копіюють нас з вами. Щоб вони відчували себе у безпеці, ви маєте бути спокійними та врівноваженими. Діти мають право про все знати, будьте з ними відвертими.

   6. Думки та слова матеріалізуються. Позитив притягує таку ж силу мають думки та слова. Вірте у найкраще, любіть життя та насолоджуйтесь ним.

   7. Давайте не засуджувати. Зараз часто чуємо осуд у бік туристів і людей, які нещодавно повернулися з подорожей – мовляв, це вони винні в тому, що вірус прийшов в Україну. Це блеймінг – звинувачення жертви. Вважаю, це неприйнятно і дуже деструктивно для суспільства, адже кожен з нас міг опинитися на їхньому місці.

   8. Карантин – час для глибоких і довгих бесід. У Вас з’являються нові можливості та шанс зробити те, на що часу не вистачало, а дуже хотілося. Можна картину намалювати чи книжку прочитати, або з дитиною провести багато часу. Це шанс для нас побути в сім’ї, насолодитися довгим спілкуванням з дітьми – на це в нас завжди бракує часу в шаленому темпі життя. Для дітей є багато онлайн навчання і для вас точно щось знайдеться, можна самоосвітою зайнятися. В такий момент, коли є пауза та перерва, можете оцінити власне життя, проаналізувати його, можливо, у вас з’являться нові і важливі ідеї щодо бізнесу, сім’ї, освіти, роботи чи життя. Ловіть момент!