mega888

22 січня – День Соборності України

Живи, Україно, живи для краси,
Для сили, для правди, для волі!
Шуми, Україно, як рідні ліси,
Як вітер в широкому полі.
Олександр Олесь

    День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської  Народної Республіки, що відбулося  22 січня 1919 року. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.

   1919 року в цей самий день на Софіївській Площі в Києві було проголошено Акт Соборності українських земель.

   «Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу», — пролунало 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві.
    Ці історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. Отож зрозуміло, чому однією з перших акцій, до яких вдалися патріотичні сили в передчутті розпаду СРСР, а саме 21 січня 1990 р., став “живий ланцюг” між Києвом і Львовом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України, як запорука існування єдиної, соборної України.
   До цієї дати  в Путивльському педагогічному коледжі  заплановано і проведено цикл патріотичних заходів під гаслом “Разом із власної волі з 1919 року”.
   21 січня викладачі соціально-економічних дисциплін представили фотовітрину в фойє коледжу «День соборності України – символ національного єднання українського народу».
   В академічних групах проведено цикл  тематичних виховних годин під загальною назвою «Сила держави – тільки в єдності». Під час заходів першокурсники дізналися про становлення і розвиток українського національного державотворення, про Акт Злуки, який був глибоко історично мотивований і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу.  Студенти старших курсів актуалізували та поглибили знання з історії Української революції.